Minden, ami startup – Problem-Solution Fit

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk megismerni és elsajátítani a startupok számára az ökoszisztémában elkerülhetetlen fogalmak és módszerek halóját. Elsőként a Problem-Solution Fittel (PSF) foglalkozunk, ami a korai fázisban, piacra lépés előtt álló startupok számára az egyik legfontosabb tényező.

Írta: Jancsó Dorottya és Völgyi Dóra

Mi az a PSF és miért van rá szükség?

A Problem-Solution Fit egy startup elindulásakor kritikus pont lehet, főleg a seed és pre-seed fázisokban. Ekkor a startup figyelme a vevők problémáinak azonosítására és megértésére kell, hogy összpontosuljon, annak érdekében, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, amely pontosan lefedi a vevők igényeit. A megvalósítás során a startup saját ügyfeleinek kis csoportjával dolgozik együtt, hogy testközelből megbizonyosodjon róla, hogy az általuk előállított termék hatékony megoldást tud nyújtani a célcsoport problémáira. A PSF akkor van meg, ha a startup által kínált megoldás nem csak megoldja a felmerülő problémát, hanem a vevők hajlandóak is megvásárolni a terméket, pénzt és energiát fordítani rá. Ez jelzi, hogy a problémát érdemes megoldani. De azt is, hogy van fizetőképes kereslet a megoldásunkra. Természetesen mindenkiben lehet egy kis elfogultság a saját termékére vonatkozóan, ezért fontos az objektivitás. Akkor végeztük a legjobb munkát, ha végül egy igen-nem választ kapunk a PSF eredményéül.

Miért fontos?

 1. A PSF lehetővé teszi, hogy a startupok valós adatokkal tudják alátámasztani ügyfeleik problémáit, így könnyebb a megértés és csökken a termék piaci szükségtelenségének kockázata.
 2. A termék fejlesztése során a lényeges funkciók és szempontok korai felismerése létfontosságú, hiszen így elkerülhető, hogy a startupok időt és energiát pazaroljanak a vevők által nemkívánatos elemek fejlesztésére. Ehelyett összpontosíthatnak azokra a tényezőkre, amik valódi hozzáadott értéket jelentenek.
 3. Általánosságban elmondható, hogy a vevők elégedettségét és lojalitását az a termék nyeri el, amely a leghatékonyabban tud kezelni egy jelentős problémát. A vevők nagyobb valószínűséggel használnak olyan terméket, amely hatékony megoldást nyújt problémájukra.
 4. A PSF bemutatása gyakran a befektetések előfeltétele. A befektetők, mielőtt nagyobb befektetéseket eszközölnek, látni szeretnék, hogy a létrehozott terméknek valóban van piaci kereslete, ezt a startup ki is tudja elégíteni, ezáltal alkalmassá válik a potenciális növekedésre.
 5. PSF nélkül a startup kockáztatja, hogy egy olyan termékbe fektessen pénzt, időt és egyéb erőforrást, amely nem elégíti ki sem a vevők szükségleteit, sem a befektetői igényeket.

Milyen módszereket alkalmazzunk?

A megfelelő Problem-Solution Fit eléréséhez a potenciális vevői visszajelzéseinek begyűjtésére van szükség. Ehhez olyan módszereket használhatunk, mint az interjú, kérdőív, vagy a prototípustesztelés. Fontos szem előtt tartani, hogy a PSF két szempontot érvényesít: elsőként azt, hogy a startup által meghatározott probléma létezik-e és valóban megoldásra szorul; valamint azt, hogy a kínált megoldás teljesen lefedi-e a problémát. A használt módszerek azért is nagyon fontosak, mivel nem elég az elméleti megközelítés, a gyakorlati eredmények vezetnek el a sikeres megoldáshoz. A kapott eredményeket a Problem-Solution Fit Canvas segíthet rendszerezni és vizualizálni.

Tényezők, amikre mindenképp figyelj: 

versenytársak:

a potenciális vetélytársak által alkotott megoldás erősségeinek és gyengeségeinek megismerése a saját megoldás fejlesztésében kulcsfontosságú

piac mérete és növekedési potenciálja:

a piac jellemzőinek megismerése fontos tényező a megoldás igények szerinti alalkításához

költség-haszon elemzés:

segít megmérni a fogyasztói elégedettséget és az ebből származó lehetséges bevételt, valamint a további fejlesztések költségeit

Minimum Viable Product (MVP):

egy legkorábban használható, életképes termék létrehozása a PSF-hez tökéletes teszt alany 

Tippek és tanácsok:

 1. Azonosítsd és értsd meg a problémát!
  Fogyasztók szemszögéből: demográfiailag, viselkedésük és szükségleteik elemzésével, minél specifikusabb vagy annál könnyebben tudod kialakítani a megoldást.
 2. Ásd mélyre magad! 
  Beszélj a vevőkkel, kérdezd őket a legnagyobb kihívásokról, előzetes megoldásokról a problémával kapcsolatosan. Fókuszálj sérelmeik apró részleteire. 
 3. Figyeld meg az alternatív megoldásokat! 
  Versenytársaid nem csak közvetlen versenytársak lehetnek, hanem olyan fogyasztói magatartások is, mint például a semmittevés. Ismerd meg, hogy vajon miért preferálhatják ezeket az alternatívákat? 
 4. Formáld és teszteld hipotéziseidet! 
  Formálj hipotézist arról, hogy a megoldásod miként fogja megoldani a beazonosított problémát, majd teszteld hipotéziseidet. Itt használhatod a fent említett módszereket például: kérdőív, interjú vagy prototípuselemzés. 

Tudtad?

Példák a Problem Solution-Fitre, pár ma is népszerű vállalkozásnál: 

Uber és a személyszállítás:

Probléma: a városokban csúcsidőben sok időt és frusztrációt vesz igénybe taxit találni. Az Uber applikáció erre nyújt megoldást, mivel összekapcsolja az utast a sofőrrel, megmutatja a legközelebbi és legjobb fuvar ajánlatot, ezáltal kényelmesebbé téve az utazást.   

Airbnb és az elszállásolás:

Probléma: a vakációzni induló utazók főként a nyári időszakban gyakran szembesülhetnek limitált férőhelyekkel és drága hotelekkel. Az Airbnb ezt kiküszöbölve hozta létre platformját, ahol a felhasználók könnyedén ki tudják adni saját nyaralójukat, vendégszobájukat kedvező áron. 

Netflix és a szórakoztatóipar: 

Probléma: a kábel TV-csatornák előfizetése drága és a megjelenő tartalmak is limitáltak. A Netflix streaming szolgáltató könnyen elérhető, változatos és új tartalmakat kínál a felhasználóknak, megfizethető áron. 

 Ha további segítségre lenne szükséged, keressetek minket bátran az  info@innomakerpartners.com e-mail-címünkön vagy közösségi oldalainkon.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top